Het nieuws van 2010-2011


Het nieuws van het seizoen 2010-2011 in omgekeerd chronologische volgorde:


Op zaterdag 25 juni werd het seizoen voor de rolstoelbasketballers afgesloten met een intern toernooitje in de eigen accommodatie. Kees La Brijn heeft hiervan diverse foto's gemaakt. Deze foto's zijn hier te vinden:


Op woensdagavond 1 juni werd ik voor de derde maal met de auto naar Loosdrecht gebracht. Na een kopje koffie in hotel Golden Tulip ging ik tegen 20:00 uur richting steiger. Na een begroeting van vele bekenden gingen we naar de boten, die ons naar het zeileiland gaan brengen. Een soort "Sinterklaasboot" en een aantal kleinere boten brachten mens, bagage, voedsel en drank naar ons zeiladres.

Nadat de slaapplaatsen waren verdeeld, werd de eerste koffie geschonken. Vele liters koffie zullen nog volgen. De mensen gingen vroeg naar bed. Mijn oude klasgenoot Michel de Ruyter was mijn slaapmaatje. Ik vond het heel bijzonder dat ik met Michel een slaapkamer mocht delen. Heel erg leuk. Het was Michels eerste zeilkamp, volgens mij gaat Michel de volgende keer weer mee...

Klik op een foto voor een vergroting

Vol verwachting klopte het hart bij het ontbijt, vrijdagochtend. Na afloop van het ontbijt werden de ongeveer 35 mensen verdeeld over de diversen zeilboten. De mensen van Sail Wise (de organisatie) hielpen de mensen in de boten richting de Loosdrechtse plassen. Na de lunch werd opnieuw een boot indeling gemaakt. Rond 18:00 uur werd de eerste drank genipt, een chippie of een nootje geknabbeld. Daarna een heerlijk diner bereid door de kookstaf onder leiding van Christien en Tineke Makkes. Was super...
In de avond werden er kruiswoordpuzzels (mooi woord voor scrabble) opgelost. Verhalen verteld, gelezen, gedronken en buiten gezeten.

Zaterdagochtend ging een damesdelegatie onder leiding van Theo winkelen in Breukelen. Oorspronkelijk zouden er meer mensen naar Breukelen gaan, maar het was fantastisch zeilweer. Het was een dag van lezen, zeilen, genieten, zon, wind, eten, wijn, hotdogs, vakantiegevoel, limonade. Na het geweldige diner ging een aantal mensen op een soort surfplank met een zitje achter de speedsloep over de Loosdrechtse plassen.
Ik heb nog naar een spel gekeken met houtblokken. Ik snap niks van het spel, maar het was een vermakelijk spel. Een ieder mocht vrij drank en snacks tot zich nemen. Tevreden met zeilverhalen ging een ieder heerlijk slapen.

Klik op een foto voor een vergroting

Zondagochtend was het weer zeer onstuimig. Het zeilen werd tot onbepaalde tijd uitgesteld. In de ochtend hebben we onze bagage ingepakt. Het fantastische onderkomen waar we vier dagen in woonden werd schoongemaakt. Uitgebreid werd er koffie gedronken en foto's bekeken. Rond 11:30 uur gingen we richting de boten. Het was heerlijk zeilweer geworden. Tot ongeveer 14:30 uur werd er voor de laatste maal de Loosdrechtse plassen overgevaren. Na de koffie gingen we rond 16:00 uur richting de bewoonde wereld met de boten.

Ik wil de keukenbrigade onder leiding van Christien en Tineke hartelijk bedanken voor de overdagige spijzen en drank. De verhalen en vriendschappen zijn heel erg bijzonder. De 35 mensen hebben een top Hemelvaartweekend gehad.

Dank aan Wil, de organisator, "de levende legende" van dit befaamde zeilkamp.

"Was het maar Hemelvaart 2012..."

Jan-Kees KoningAfscheid dinsdagavondstagiaires

Op dinsdag 7 juni hebben we afscheid genomen van de twee 'dinsdagavond-Mon3aan-stagiaires' Bianca Taal en Pamela Bender. De dames hebben er een leuke en voor ons ook gezellige stage van gemaakt die ze goed hebben afgerond. Zij kwamen met een vrolijke traktatie aan die iedere zwemmer goed smaakte want ook op die bewuste dinsdag hebben Bianca en Pamela een ieder weer hard aan het werk gezet op de verschillende zwemtijden. Aan het eind van de les van de 'warmwatergroep' zijn de kadootjes overhandigd. Ook dit jaar beviel het Redeoss poloshirt goed. Natuurlijk werden de chocolaatjes voor de BPV begeleider ook in dank aanvaard!

Afscheid dinsdagavondstagiaires

Marten en Nico hebben foto's gemaakt waarvan iedereen nu kan meegenieten. We wensen Bianca en Pamela alle succes voor de komende Mon3aan jaren en dan op naar de sportmanagement studie dames.

Afscheid dinsdagavondstagiaires Afscheid dinsdagavondstagiaires
Klik op een foto voor een vergroting

Namens alle Redeoss dinsdagavond lesgevers en zwemmers/sters,

Ellen Naaborg

Afscheid dinsdagavondstagiaires Afscheid dinsdagavondstagiaires
Klik op een foto voor een vergroting

Tijdens het Hemelvaartsweekend hebben de badmintonners Sanneke, Rowan, Carmen en Tess meegedaan aan de German Open in Dortmund. Daarnaast is Leon meegegaan als rijder/begeleider. Zij gingen hierheen met een aantal mensen uit de Nederlandse selectie en hun dubbel-mixpartners. Een mooi en gezellig toernooi, waarbij we veel gezien en geleerd hebben.

Donderdag
Donderdag om 14:00 uur moesten wij ons melden in de sporthal voor de classificatie. Hierbij werd gekeken naar de mate van je beperking en er werd dus voor gezorgd dat je met mensen met een soortgelijke handicap in de poule kwam. Deze classificatie had aardig wat voeten in aarde. Zo waren er mensen die volgens de keurders best konden lopen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Alleen voor Carmen liep het wat minder af, zij kwam in een veel te zware klasse terecht (waarbij ze ongetraind op een heel veld moest spelen) en heeft, logischerwijs, besloten geen enkel te spelen. Na de classificatie kon er getraind worden om aan de zaal te wennen. 's Avonds hebben we ingecheckt in het hotel en heerlijk gegeten bij de plaatselijke Italiaan.

Vrijdag
Na de officiële opening konden de eerste wedstrijd beginnen. De rollers begonnen met mixen. Rowan en Sanneke kwamen daarin samen uit. De tegenstand was behoorlijk pittig. Zij kwamen echter een keer angstvallig dichtbij een overwinning tegen een Duits koppel. Helaas viel de winst net aan de andere kant. In de zaal van de staanders, was ik inmiddels begonnen met mijn eerste enkelpartij. Ik was de enige vrouw in mijn klasse en moest dus tussen de mannen spelen. De eerste partij was een wat jongere jongen die erg goed speelde. Ik kon een paar punten maken door hem te laten lopen. De tweede partij moest ik tegen de nummer één geplaatste Vietnamese man. Natuurlijk maakte ik daar geen schijn van kans. Maar hij speelde zo sociaal, hij liet mij mijn fouten maken en ik heb daardoor toch lekker kunnen spelen. Na deze twee partijen was ik dus uitgeschakeld in de enkel. Ondertussen waren Rowan en Sanneke begonnen met hun enkelpartijen. Zij kregen beiden te maken met zware tegenstanders uit landen van over de hele wereld. Rowan speelde erg goed. Hij wist de kwartfinale te behalen, die hij de volgende dag mocht spelen. Sanneke kreeg te maken met hevige tegenstand en werd uitgeschakeld. Het was een lange dag. Wij zaten pas om 22:00 uur aan het eten. Dit keer aten wij patat met schnitzel (al waren er mensen die het verkeerde bestelden en aardappels op hun bord kregen, moeilijk hé een vreemde taal????). Wij werden trouwens in de sporthal ook keurig verzorgd. Er werden massages gegeven en we kregen water, fruit en koek.

Zaterdag
Na een korte nacht en een heerlijk ontbijt in het hotel konden we weer aan de bak. Rowan speelde de kwartfinales tegen een sterke Chinees, die later de nummer twee van het toernooi bleek te worden. Rowan werd dus uitgeschakeld. Ook de mix en dubbel wisten Rowan en Sanneke niet door te komen. Wel speelden zij mooie punten en dan klonk er uiteraard een luid applaus door de zaal. Carmen kwam vandaag voor het eerst in actie. Carmen en Tess speelden samen de dubbel, waar zij wederom tussen de mannen speelden. Deze mannen speelden, wederom, zeer sociaal. Zij lieten ons onze fouten maken. En zorgden er zo voor dat het voor ons een leuk spelletje werd waar wij veel van hebben geleerd. Onze dank daarvoor is groot! Later stond de mix op het programma. Dit begon met een Nederlands onderonsje (omdat je anders de score kunt beïnvloeden) tussen Carmen met Eddy en Tess met Guus. Deze strijd werd door Carmen en Eddy gewonnen met duidelijke cijfers (21-10, 21-19). Vervolgens moesten wij tegen twee bijzondere koppels spelen. De koppels waren namelijk dwergen (en hiermee scheld ik niet, ze werden echt zo genoemd en schenen hier totaal niet mee te zitten). Deze mensen waren ons te snel en te sterk, echt ontzettend knap. Het was voor ons moeilijk er doorheen te komen. Maar het leverde spannende partijen op. Guus en Tess wonnen een van de twee partijen. Eddy en Carmen verloren ze beiden nipt met een driesetter. Daarnaast moesten wij een partij spelen tegen de als eerste geplaatste Duitsers, hierbij werden wij volledig ingemaakt. Er waren nu dus drie koppels die alle drie een wedstrijd hadden gewonnen en de rest verloren. Uiteindelijk waren Eddy en Carmen de beste van deze koppels. Zij hadden de minste punten tegen en de meeste sets gewonnen. Dit betekende dat Carmen een bronzen plak mee naar huis mocht nemen. Gefeliciteerd!
Het feit dat wij van dwergen hebben gewonnen kregen wij nog vaak te horen. Als wij langs kwamen hoorden wij luidkeels: Heeeeeeeeeeeeeeeyhooooooooooooo! En ook de ompalompas en Sneeuwitje kwamen regelmatig langs. Rowan deed hier natuurlijk aan mee, erg jammer dat hij zelf niet tegen dwergen hoefde te spelen. Je zou natuurlijk denken dat je ook makkelijk wint van iemand met spleetogen, die ziet ook niks (Rowan: stokjes erbij).
's Avonds hebben we gebarbecued. Het was erg gezellig. We waren echt stoer, want we hadden komkommersalade op! We hebben veel gelachen en ook nog even reclame voor Redeoss gemaakt (nou ja een poging daartoe).

Zondag
Zondag hoefden alleen Carmen en Sanneke nog in actie te komen. Bij Carmen stond de derde plek al vast. Toch heeft zij nog een mooie partij gespeeld. De wedstrijd die Sanneke speelde was erg spannend. Helaas ging de eer naar de tegenstander.
De zondag werd afgesloten met de uitreikingsceremonie, waarbij Carmen natuurlijk haar bronzen plak in ontvangst mocht nemen. Dit werd erg leuk gedaan en hier zijn ook een hoop foto's van gemaakt (van het hele weekend trouwens). Er zijn diverse Nederlanders in de prijzen gevallen. Nederland is met negen medailles naar huis gegaan, met de drie keer goud van Ilse van de Burgerwal als hoogtepunt.
Hierna zijn we weer terug naar Nederland gaan rijden. De reis zat erg mee en we waren 20:00 uur weer op Delftse bodem.
Wij hebben veel van dit toernooi geleerd. We hebben mooie en indrukwekkende dingen gezien. Wij zijn er erg blij mee dat we dit hebben mogen meemaken. Nu alleen nog de spierpijn laten verdwijnen... en dan heb ik het vooral over de lachspieren, want wat hebben wij gelachen.
Leon, bedankt voor het rijden en coachen. Annie, fijn dat we mee mochten, bedankt voor het coachen en de fijne tijd!

Tess


Zie ook het verslag in Clear Nr. 123:


Er zijn 225 foto's en 6 video's (onderaan) van dit evenement te vinden op:


Zondag 15 mei heeft het laatste toernooi van dit seizoen voor de badmintonners plaatsgevonden. Dit toernooi werd gespeeld in Sliedrecht. Tijdens het toernooi is er enkel en mix gespeeld. Redeoss heeft er met een grote ploeg aan deelgenomen (op onze geblesseerde Leon, Saskia en Eline na. Jongens, nogmaals, beterschap, gebruik de zomervakantie om goed op te knappen en volgend seizoen weer mee te kunnen doen!).

Rowan en Erik Jan waren de twee sterren die namens Redeoss aan de mannen-enkel-rol meededen. Erik Jan kreeg zware tegenstand, maar hij maakte meer punten dan in andere toernooien. Er zit echt een stijgende lijn in zijn spel. Hij krijgt het spel steeds beter door en weet de shuttle steeds makkelijker te plaatsen. Rowan speelde erg goed, zo goed zelfs dat hij de eerste plaats bij de heren-enkel-rol wist te behalen. Natuurlijk missen we iemand bij de heren en dat is Hans. Hij is geëmigreerd naar de UK en begint daar een eigen bed & breakfast. Voor meer informatie over zijn uitdagende project: https://www.harmonyhotel.co.uk/.
Bij de dames-enkel-rol werd Redeoss vertegenwoordigd door Sanneke. Zij had te maken met een grote en zware poule. Toch wist Sanneke een wedstrijd te winnen!

Bij de heren-enkel-staand maakten Piet, Axel en Tomeck tijd vrij om de Delftse eer te verdedigen. En dit deden zij zeker niet onverdienstelijk. Axel en Tomeck kregen te maken met een heftige onderlinge strijd. De twee jongens waren erg gewaagd aan elkaar, Axel won de wedstrijd uiteindelijk. Tomeck was blijkbaar zo van slag, dat hij zijn jas in de sporthal heeft laten liggen. Piet leverde een prestatie van formaat. Hij wist na een pittige, maar gewonnen strijd met zijn grote concurrent Jan (20-22, 21-16, 21-18), de tweede plek in zijn poule te veroveren. Zijn tegenstander in de halve finale bleek een maatje te groot. Om de 3e en 4e plek deed Piet echter iets wat we allemaal nooit hadden verwacht. Hij versloeg voor het eerst zijn tegenstander Ad, in een zeer spannende en verrassende strijd (21-7, 6-21, 19-21).
Bij de dames-enkel-staand speelden Carmen en Rachel hun tegenstanders van de baan. Carmen wist de poulewedstrijden eenvoudig door te komen, Rachel werd tweede in de andere poule. Dit betekende dat de twee de halve finale tegen elkaar moesten spelen. Deze strijd werd gewonnen door Carmen. Carmen mocht nu naar de finale, deze won zij met mooi spel en lange rally's (21-10, 21-9). Rachel was ondertussen aan het strijden om de 3e en 4e plaats. Als iemand zich een doorzetter mag noemen is het Rachel. Wat een strijd heeft zij geleverd en na een verloren eerste set heeft zij er toch nog de winst (9-21, 21-19, 21-4) uit weten te slepen, GEWELDIG. Erg mooi om te zien.
Na de enkel moest de mix nog worden gespeeld. Maar ondertussen was er in Amsterdam een hele spannende wedstrijd bezig, namelijk de wedstrijd tussen Ajax en FC Twente. Dit zorgde nog wel voor wat rumoer bij het Redeoss-front. Door een mengeling van Ajacieden, Feyenoorders en PSV-ers werd de wedstrijd met verschillende ogen bekeken. Maar goed, zeker gezien de uitslag, lijkt het mij handiger om terug te schakelen naar Sliedrecht. Tomeck en Erik Jan hadden helaas geen mix-partner en zijn daarom terug naar huis gegaan. Anouk en Tess hebben geen enkel gespeeld, maar kwamen de ploeg wel versterken voor de mix. Ook daar pakte Redeoss behoorlijk wat prijzen. Bij de staanders pakte Carmen met Eddy de 1e plaats en Anouk met Guus de 3e plaats. Rowan wist samen met Neomi de 3e plaats bij de rollers te behalen.

Al met al goede resultaten. De spelers gaan nu verder trainen voor volgend seizoen. Dan staat hen een groot aantal toernooi te wachten. Steeds meer clubs worden enthousiast en organiseren toernooien, erg leuk! Rowan, Sanneke, Carmen en Tess hebben echter nog iets anders te goed, zij spelen met Hemelvaart de German Open in Dortmund.
Wij willen Lenie en Bert bedanken voor alles wat zij gedaan hebben dit afgelopen seizoen, waar waren wij zonder jullie?
En Irene, ik moet even diep adem halen... GEFELICTEERD met die Amsterdammers.

Tess


Via onderstaande link kunt u alle uitslagen vinden:

Zie ook het artikel in Clear Nr. 120:


Beste leden, kaderleden en vrienden van Redeoss,

Spijtig genoeg is het aantal aanmeldingen voor ons geplande feest van 21 mei a.s. van dien aard dat is besloten het feest en de barbecue NIET te laten doorgaan.

Blijkbaar sluit een gezamenlijke activiteit in deze vorm niet genoeg (meer) aan bij de wensen van de leden en het kader. Dat is jammer maar wel iets om rekening mee te houden. Bij eventuele toekomstige festiviteiten zullen we de leden en de secties dus in een eerder stadium actief bij de plannenmakerij gaan betrekken.

Het spijt ons voor degenen die zich wel hadden opgegeven.

Met vriendelijke groet,

De feestcommissie
Het bestuur van Redeoss


Na tientallen jaren op de woensdagavond te hebben geklaverjast is de speelavond naar de donderdag verplaatst mede door het nieuwe contract tussen Redeoss en Sophia. Helaas zijn we wat trouwe gasten kwijtgeraakt maar hebben we weer enkele nieuwe gezichten erbij gekregen. De slotavond stond weer onder leiding van Ton en Piet Eijgermans met een mooie prijzentafel voor zowel de eindprijzen als ook voor de geluksronden en loterij. Slager Ton van Duyvenbode uit de Van Schuylenburchstraat zorgde voor een heerlijke vleesprijs waarmee Michel voor de dag kwam. Tevens verzorgde Michel als vanouds weer de bar. Het zag er allemaal weer gezellig uit. We kregen uiteindelijk vier tafels vol doordat er een paar afwezig waren i.v.m. vakantie. Op de ranglijst waren de verschillen bij het ingaan van de laatste ronde behoorlijk groot maar desondanks kwam er toch een verrassende winnares tevoorschijn. Namelijk mevr. van der Goes die een achterstand van ruim 600 punten toch nog in winst wist om te zetten dit ten koste van dhr. van den Bosch. Dit was tevens haar eerste eindoverwinning die haar een mooie plant opleverde en als eerste nog een andere prijs mocht uitzoeken. Met de loterij kon men zijn prijzenpakket nog uitbreiden, want iedereen had een prijs met het klaverjassen al binnen. Hartelijk dank aan Ton en Piet voor het wederom organiseren van dit klaverjasseizoen. In het nieuwe seizoen starten we op de laatste donderdag van september t.w. de 29e om 19:15 uur. Er kunnen zich nog liefhebbers aanmelden. Dit kan ter plekke of via stuur een e-mail.

Eindstand:

1.19.838 punten
2.19.751 punten
3.19.505 punten
4.18.965 punten
5.18.093 punten
6.18.090 punten
7.18.072 punten
8.17.579 punten
9.17.344 punten
10.17.187 punten
11.16.999 punten
12.16.727 punten
13.16.689 punten
14.16.492 punten
15.16.322 punten
16.16.304 punten

Van onze speciale verslaggever.


In de week van 27 maart tot en met 2 april werd de jaarlijkse collecte voor het Fonds Gehandicaptensport gehouden. Ook Redeoss deed daar weer aan mee. Een deel van de opbrengst is voor onze vereniging.

Fonds Gehandicaptensport

Coördinator Job Duijndam heeft alle collectanten na afloop deze brief gestuurd:

Dierbare collectant,

Zoals ik gewoon ben, wil ik jullie graag via deze brief laten weten hoe de collecte is afgelopen. Dit jaar hadden we gelukkig goed weer en meer mensen die mee wilden doen met de collecte. Axel, Nina, Dorien, Roy, Marten en Astrid waren nieuwe namen aan het firmament. Ook W.P. Oosterling heeft van zijn schamele minuten nog afgeroomd om ons te steunen. Hadden wij vorig jaar € 2.627,22 opgehaald, dit jaar was deze € 3.571,19. Als ik het goed berekend heb, is daarvan € 895,63 voor onze vereniging. Bas Naaktgeboren bezorgde namens zijn carnavalsvereniging ook nog € 42,88. Jullie hebben dus zeer verdienstelijk werk verricht. Ik hoop en denk dat iedere collectant zo wat gezonde buitenlucht heeft opgesnoven, naast het opdoen van veel mensenkennis. Jullie zijn de heipalen onder een gezonde maatschappij.

Dit jaar waren we met 24 collectanten. Eigenlijk is er nog steeds een groot deel van de stad waar niet wordt gecollecteerd. Dus als je in dit jaar vrienden of sympathisanten weet te vinden die volgend jaar ook mee willen doen, dan houd ik mij zeer aanbevolen. Meestal valt de collecteweek eind maart / begin april.

Heel hartelijk dank voor jullie belangeloze en grote inzet voor dit fonds. Ik wens jullie alle goeds en tot de volgende keer.

Job Duijndam
Coördinator collecte Fonds Gehandicaptensport

Op verzoek van de redactie van De Crosser aangeleverd door: Marten Drese


Aan de leden, vrijwilligers en vrienden van Redeoss,

2011 is voor Redeoss een bijzonder jaar.

Op 16 mei 2011 bestaat de vereniging 45 jaar. Daarnaast is 2011 het jaar waarin de grote wens om met alle leden in één gezamenlijke accommodatie te kunnen sporten eindelijk is uitgekomen.

Deze heugelijke gebeurtenissen laten wij natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. Graag nodigen wij je hierbij uit voor een feest op

zaterdag 21 mei a.s.

(natuurlijk in onze eigen accommodatie)

We starten om 15:00 uur met een leuk middagprogramma waarin vooral de jeugd een actieve rol zal krijgen. Later in de middag volgt een optreden van een artiest en vanaf 18:00 uur hebben we een gezamenlijke barbecue met muziek. Vanaf 14:30 uur ben je welkom.

Per lid/vrijwilliger maximaal twee introducés.

We willen graag even weten of je komt en met hoeveel personen. Dit kun je doorgeven per e-mail: feest@redeoss.nl of door het inleveren van het strookje (onderaan de brief) aan de bar. Dit kan tot uiterlijk zaterdag 7 mei!

De feestcommissie


Op zaterdag 16 april speelde het jeugdrolstoelbasketbalteam een oefenwedstrijd tegen het jeugdteam van Grasshoppers uit Katwijk. Deze wedstrijd werd gespeeld in sporthal Cleijn Duin in Katwijk.

Voor veel spelers van Redeoss was dit de eerste wedstrijdervaring. De thuisclub had er een fraai affiche van gemaakt door de wedstrijd om 18:00 uur te laten beginnen als een voorwedstrijd van de halve finale in de play-offs van het eerste team van STOL-Grasshoppers. Voor een volgepakte tribune werden de spelers één voor één voorgesteld (en letterlijk in de schijnwerpers gezet).

Het team van Redeoss trad aan met Dynah Bentvelzen, Laïs Bos, Kylian de Jonge, Erik Jan Koekoek, Axel Nieuwenhuyse, Fadime Sahin, Danny Staak, Rodrigo Teixeira, Dennis van Velzen, Bas Vos en David Zeelenberg.

Oefenwedstrijd Grasshoppers - Redeoss in Katwijk
Klik op de foto voor een vergroting

Jammer was dat de oefenwedstrijd eigenlijk nauwelijks een wedstrijd is geworden. De spelers van Grasshoppers waren duidelijk een maatje te groot en wonnen uiteindelijk met 35-1. Zoals op de foto te zien is, mocht dat de pret niet drukken. De manier waarop de spelers van Redeoss de zware nederlaag wisten te accepteren, verdient een groot compliment.

Na afloop werden alle spelers getrakteerd op fris, frites, frikandellen en kroketten in de kantine. Hier eindigde de sportieve ontmoeting in een erg gezellige sfeer.

Oefenwedstrijd Grasshoppers - Redeoss in Katwijk
Klik op de foto voor een vergroting

Meer foto's vindt u in ons fotoalbum:

Er is tevens een videoreportage gemaakt:


Op zondag 10 april werd de finaleronde van de regiocompetitie van het jeugdrolstoelbasketbal gehouden in het Topsportcentrum in Almere.

Een verslag van deze dag is te vinden op de website van de Nederlandse Basketbal Bond (NBB):

Van dit evenement is een item gemaakt voor het Jeugdjournaal:


Op zaterdag 9 april werden de finalerondes gespeeld van de Toernooidivisies A, B en C in het Topsportcentrum in Almere.

Voor de rolstoelbasketballers van Redeoss stonden er twee wedstrijden op het programma. De eerste wedstrijd tegen de kampioen VIOS'82 uit Alkmaar ging met 45-18 verloren. De tweede wedstrijd was tegen Antilope uit Utrecht. Ook deze wedstrijd werd helaas verloren en wel met 38-18.

Door deze resultaten is Redeoss op de achtste plaats (van de tien) geëindigd. Zie ook de Basketbal Gazette Nr. 48 van Kees La Brijn:


In het weekend van 9 en 10 april werd het NK Aangepast Badminton gehouden in sporthal Parijsch in Culemborg. Voor Redeoss is dit NK wederom zeer succesvol verlopen. Een verslag van Tess:

Carmen van Kester en Anouk Meijs Nederlands kampioen!
Maar Redeoss neemt ook runner-ups en bronzen plakken mee naar huis.

In het weekend van 9 en 10 april hebben de Nederlandse Kampioenschappen aangepast badminton plaatsgevonden in Culemborg. De Redeossploeg heeft hier met een groot aantal deelnemers aan meegedaan. Allereerst willen wij stilstaan bij onze drie geblesseerden: Saskia, Leon en Eline. De hele ploeg wenst jullie een voorspoedig herstel. Wij hopen jullie weer snel op de baan te zien.

Zaterdag om 10:00 uur speelde men de eerste wedstrijden. Het beloofde nog een lange dag te worden, voor een enkeling stonden er namelijk veertien wedstrijden op de planning. Alle onderdelen werden doorelkaar gespeeld. Er ontstonden spannende en mooie wedstrijden. Vier van onze badmintonners waren al klaar de eerste dag, maar echter niet zonder resultaat. Erik Jan won voor het eerst een wedstrijd. Tomeck had veel pech, tussen de geblesseerden zitten namelijk zowel zijn mix- als dubbelpartner, gelukkig heeft hij kunnen dubbelen met een ander. Daarnaast heeft Tomeck ook nog een enkel gewonnen. De laatste en meest spannend wedstrijd van zaterdag werd gespeeld door Piet en Axel in de heren dubbel. De eerste set hadden de jongens gewonnen, de tweede set stonden de mannen echter 20-17 achter. Hoe ze het hebben gedaan is ongelofelijk, maar ze hebben die set nog gewonnen ook. Wat een doorzetters! Dit maakte dat zij de eerste waren van Redeoss die zich verzekerden van een podiumplek. Zij wonen namelijk brons in de herendubbel. Toen was het echter al wel 20:00 uur en eer dat we, op een aantal mensen na die thuis hebben overnacht, aan tafel zaten bij Van der Valk was het 21:30 uur. Maar dit mocht de pret niet drukken. We hebben heerlijk gegeten. En de meesten lagen rond 23:30 uur op bed.

Zondag, dag twee, de dag van de waarheid. Veel Redeoss-spelers waren nog in de strijd, enkele hadden zich zelfs zaterdag al verzekerd van een finaleplek. Bij de heren enkel rol, haalde Rowan de finale en Hans de finale om de derde of vierde plek. Rowan stond in de tweede set enige tijd op voorsprong, maar moest toch genoegen nemen met zilver. Hans won zijin finale wel en kreeg de bronzen medaille omgehangen. Bij de dames dubbel rol, wist Sanneke te knallen. Zij won in die categorie, samen met Mandy, de bronzen plak. Daarnaast wisten Rowan en Hans bij de rollers herendubbel de zilveren medaille te bemachtigen. Deze partij was heel spannend. Er moest meerdere keren verlengd worden, maar uiteindelijk won de tegenpartij. Erg jammer, want voor Hans is dit zijn laatste toernooi. Hij verhuist naar Engeland en begint daar een Bed and Breakfast. Ergens is het maar goed ook dat ze geen Nederlands Kampioen zijn geworden, een maand later woont Hans in Engeland en dan ben je Nederlands Kampioen. 'Huh?'. In de mix bij de staanders waren Anouk en Carmen nog in de race. Zij kwamen elkaar tegen in de kwartfinales, deze werd gewonnen door Carmen met Eddy. Anouk moest nu dus met Guus gaan strijden om de derde plaats en dit is gelukt. Carmen speelde dus de finale, een wedstrijd die met recht de spannendste wedstrijd van de dag genoemd mag worden. Helaas werden Carmen en Eddy in een driesetter verslagen. Maar al met al een mooi resultaat in de mix: brons voor Anouk met Guus en zilver voor Carmen met Eddy.

Dat Redeoss met een Nederlands kampioen naar huis zou gaan was inmiddels duidelijk. In de dames dubbel staand hadden zowel Anouk met Gerda en Carmen en Tess de finale gehaald. De finale werd gewonnen door Anouk en Gerda. Dit maakt Anouk NEDERLANDS KAMPIOEN AANGEPAST BADMINTON in de DAMES DUBBEL!! GEFELICTEERD, jullie beiden! Uiteraard betekent dit dat Carmen en Tess zilver hebben behaald.

Er is echter nog één categorie niet aan bod geweest en dat is de dames enkel staand. Anouk wist daar het brons in de wacht te spelen. En ging dus met maar liefst drie medailles naar huis. Carmen behaalde de finale in het Dames Enkel spel. En wist deze te winnen. Dit maakt Carmen NEDERLANDSE KAMPIOEN in het VROUWENENKEL spel. GEFELICITEERD, knap hoor! Ook Carmen ging dus met drie plakken naar huis.

Met twee Nederlandse kampioenen en een hoop andere medailles kunnen we terug kijken op een succesvol weekend. Wij willen Lenie en Bert bedanken voor de vele trainingen, het coachen, de lieve woorden en gewoon voor alles. Wij zijn heel erg blij met jullie.
Daarnaast ook een woord van dank aan Leon en Bart, onder andere dankzij jullie trainingen hebben wij dit kunnen bereiken.
En last but not least... de ouders die hebben gesupport. Wij zijn blij met jullie!

En Hans, heel veel succes de komende tijd. We hopen je nog eens te zien.

Tess


Een overzicht van de winnaars:

Prijswinnaars NK Aangepast Badminton in Culemborg
Klik op de foto voor een vergroting


Via onderstaande link kunt u alle uitslagen vinden:

Er zijn tijdens het toernooi veel foto's gemaakt. Hieronder vindt u de links naar diverse fotocollecties:

Zie verder ook nog:


Onlangs werd Redeoss benaderd door Dr. Johan F.M. Molenbroek, universitair hoofddocent bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft:

Geacht Bestuur

Laat ik me even voorstellen. Ik ben docent en onderzoeker aan de TU Delft bij Industrieel Ontwerpen sinds 1978 en geef al jaren les in ontwerpen voor ouderen en gehandicapten (sinds 1987) in de vorm van een keuzevak. Dit jaar heb ik 20 studenten die ik graag wil laten kennismaken met aangepast sporten. Dit vak geef ik samen met Hester Anderiesen, mijn collega die aan het promoveren is op mensen en bewegen. Wij hebben nl als leidraad dat ze bij het ontwerpen voortdurend contact moeten houden met de eindgebruikers van de spullen die ze ontwerpen.

Wij zijn gewend om de studenten in groepjes van 3 of 4 studenten te verdelen zodat we 5 - 7 groepen hebben die een bepaald onderwerp nader moeten bestuderen en daarvoor iets moeten ontwerpen. Zou het mogelijk zijn via Redeoss een aantal onderwerpen te verzinnen waar de studenten zich op kunnen richten en waarvoor ze een paar keer een sporter kunnen ontmoeten/interviewen zodat ze kunnen zien welke problemen de aangepast sporter dagelijks moet overwinnen om haar of zijn sport te kunnen beoefenen?

De cursus loopt van 20 april tot juni, waarbij ze elke woensdagmiddag een programma krijgen voorgeschoteld met gastdocenten en een opdracht om iets te ontwerpen. Het liefst iets dat relevant is voor de maatschappij. Van de deelnemende sporters verwachten we dat ze minstens 2-4 keer bereid zijn om met de studenten te praten over hun ontwerp/project.
Dit project kan simpel ontstaan doordat jullie vertellen dat er bij een sport een behoefte bestaat aan verbetering van materiaal of systeem.
De output zal bestaan uit een rapport met een schetsvoorstel van innovatieve concepten dat soms nog door afstudeerders vervolgd kan worden. Bovendien dient elke groep een presentatie te houden van 15 minuten die desgewenst ook bij Redeoss eind mei plaats kan vinden.

Graag horen we van jullie.

Met vriendelijke groet, Johan Molenbroek


Op zaterdag 2 april werd de achtste ronde gespeeld van de Toernooidivisie B. Plaats van handeling: sporthal De Beverbol in Ridderkerk. Er werden weer twee wedstrijden gespeeld en wel tegen de rode lantaarndrager Eurosped Twente en tegen middenmoter Early Bird. Beide wedstrijden eindigden in een klinkende overwinning. Tegen Eurosped Twente werd het 40-12 en tegen Early Bird 30-12.

Een kort verslag van Lydia ter Beek:

Redeoss moest het in de eerste wedstrijd opnemen tegen Eurosped Twente. Redeoss ging voortvarend van start. Direct bij de opgooi kwam de bal in handen van Redeoss en scoorde Hans van den Akker 2-0. Nog geen minuut later scoorde Kees La Brijn 4-0. Stand na het eerste kwart: 8-0. Juniorspeler Bas Vos wordt gewisseld voor David Zeelenberg. Er wordt prima verdedigd en na het tweede kwart staat het 17-4. De volgende junior Bart Formsma treedt aan en weet de basket direct te vinden: 19-4. Vervolgens benut Hans twee strafworpen en vlak daarop volgt nog een prachtige achterwaartse worp die erin valt: 23-4. De stand na het derde kwart is 31-6 en in het vierde kwart komt er nog een junior bij: Axel Nieuwenhuyse. Ook hij weet te scoren. Eindstand: 40-12.

Rolstoelbasketbal in Ridderkerk

De tweede wedstrijd is tegen Early Bird uit Purmerend. Redeoss pakt de eerste punten, maar het gaat allemaal niet zo makkelijk als in de eerste wedstrijd. Eerste kwart: 6-2. Tweede kwart: 14-8. In het derde kwart loopt het wat soepeler en komt Redeoss op 22-8. De wedstrijd wordt afgesloten met een eindstand van 30-12.

We kunnen terugkijken op twee prachtige wedstrijden.

Lydia


De finaleronde van de Toernooidivisie B staat voor zaterdag 9 april op het programma. Deze ronde wordt gespeeld in het Topsportcentrum in Almere.

Zie ook de Basketbal Gazette Nr. 47 van Kees La Brijn:


Op zaterdag 26 maart werd de zevende ronde gespeeld van de Toernooidivisie B. Plaats van handeling: sporthal Tivoli in Eindhoven. Er werden eindelijk weer eens twee wedstrijden gespeeld. De eerste was om 11:00 uur tegen I.S.R. uit Ridderkerk. In deze wedstrijd waren de senioren duidelijk heer en meester. Met recht senioren, want die waren allemaal boven de zestig. Alle scores werden door hen geproduceerd met als resultaat een gewonnen wedstrijd met 27 - 34. De scores: John 16, Bert 10 en Albert 8 punten.

Uiteraard waren ook de andere spelers nodig, want anders is een wedstrijd niet mogelijk. Fantastich zoals de junioren toch een halve wedstrijd moesten afwerken. En behalve het uit de stoel vallen van Bas goed gespeeld.

Net als in de tweede wedstrijd, waarin ze uitstekend gespeeld hebben en waarin Bart zelfs tot twee keer toe tot scoren kwam. Die jongen gaat nog dicht groeien vanwege de belofte voor iedere score een hamburger te mogen.

De tweede wedstrijd was tegen koploper HSVB uit Haren, welke helaas verloren ging, maar met een redelijke score. Uitslag 46 - 30. De scores: Jerôme 12, Hans 6, Bart 4, Bert 4, Albert 2 en John 2 punten.

Een goed verlopen toernooironde; op naar de volgende.

Albert


De achtste ronde van de Toernooidivisie B staat alweer gepland op zaterdag 2 april in sporthal De Beverbol in Ridderkerk.

Zie ook de Basketbal Gazette Nr. 46 van Kees La Brijn:


In de week van 27 maart tot en met 2 april wordt de jaarlijkse collecte voor het Fonds Gehandicaptensport gehouden. Ook Redeoss doet daar weer aan mee. Een deel van de opbrengst is voor onze vereniging.

Fonds Gehandicaptensport

U kunt zich als collectant opgeven bij Job Duijndam stuur een e-mail.


Het kan dus gebeuren dat er in de week van 27 maart tot en met 2 april iemand aan uw deur staat met een collectebus voor de gehandicaptensport.

Dhr. Van Dorp

Meneer Van Dorp doet dat al zo'n 25 jaar, vandaar dan ook dat bloemetje. Meneer Van Dorp haalt oude kranten op voor Dorkas om talloze projecten financieel mogelijk te maken. Hij loopt al tientallen jaren de Nijmeegse vierdaagse en heeft ontdekt dat je verder komt als je een beetje hard bent voor jezelf. Meneer van Dorp is 85 jaar oud en al bijna 60 jaar getrouwd, maar van ophouden weet hij nog niet. Wie gaat straks het estafettestokje overnemen? Want de collectes blijven nodig. De gehandicaptensportvereniging Redeoss heeft zijn leden veel te bieden maar moet vanwege de nieuwe sportzaal een huurprijs opbrengen die voor de leden, vaak met een kleine beurs, niet te betalen is. Daarom zoeken we andere bronnen. Zo willen wij ook mee collecteren, want een kwart van de collecte mogen we voor onze vereniging gebruiken. Laat onze collectanten niet voor niets aan uw deur staan. Wij zijn u zeer dankbaar voor uw gulheid en wij zullen met zorg omgaan met uw gaven.

Job Duijndam


Op zaterdag 26 maart werd het toernooi aangepast badminton van Redeoss gehouden in sporthal Brasserskade in Delft.

Shuttle

Ondanks het feit dat er ditmaal geen "zitters" aanwezig waren en enkele topspelers de voorkeur hadden gegeven aan een internationaal toernooi in Spanje (zie dit berichtje in Clear Nr. 113), was er een behoorlijk deelnemersveld. In een prima ambiance werd er gestreden om de punten en de eer.

Klik op een foto voor een vergroting
Klik op een foto voor een vergroting

Meer foto's zijn te vinden in ons fotoalbum:

De foto's die Karin Meijs heeft gemaakt van de prijsuitreiking staan hier:

Verder heeft Stef Meijs heeft een leuk verslagje gemaakt, dat in Clear Nr. 113 van maandag 28 maart (!) is verschenen:

Dat niet altijd alles goed gaat tijdens zo'n toernooi aangepast badminton is te zien aan het volgende filmpje. Het toont een onvervalste blooper uit de partij (de finale van de heren enkel "staand") tussen Bart Beelen en Eddy Boerman:

Er is een videoreportage van het badmintontoernooi gemaakt. Deze is in twee delen te bekijken. Het eerste deel gaat over het enkelspel (van 09:30 tot 13:00 uur) en het tweede deel over het dubbelspel (van 13:00 tot 16:30 uur):
Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd met behulp van de Badminton Toernooi Planner, computersoftware waarmee tijdens het kersttoernooi al enige ervaring was opgedaan. Hiermee kan de inschrijving via internet worden geregeld en kunnen tevens alle resultaten via internet worden gepubliceerd. Dit gaat via de website badmintonnederland.toernooi.nl van Badminton Nederland. Via onderstaande link komt u rechtstreeks op de pagina van het toernooi:

In liefst vier van de acht onderdelen werd er door Redeoss een eerste plaats behaald. Met zowel een eerste plaats bij de heren enkel rol als bij de heren dubbel rol met partner Hans MacDaniel was Rowan van der Krogt het meest succesvol. Carmen van Kester behaalde eveneens goud bij de dames enkel staand, evenals Anouk Meijs (met partner Gerda Hondeveldt) bij de dames dubbel staand. Verder was er nog zilver voor Sanneke van der Vliet bij de dames enkel rol, evenals bij de dames dubbel rol samen met gelegenheidspartner Lydia ter Beek die als invalster meteen in de prijzen viel. Maar ook Carmen van Kester en Tess Scheele wisten zilver te bemachtigen bij de dames dubbel staand. Ten slotte waren er nog derde plaatsen en dus brons voor Hans MacDaniel (heren enkel rol), Anouk Meijs (dames enkel staand) en Annette den Hollander met Lia Schuuring (dames dubbel rol).

De eindstanden:


Eind januari werd de eerste ronde van dit nieuwe jaar in de nieuwe kantine gehouden op de clubavond van Dancin' Delft. Helaas was ook de ALV op die avond gepland. Een ongelukkige planning waardoor we met maar vier tafels van start gingen. Toch zat de stemming er goed in en was de prijzentafel als vanouds door Ton en Piet Eijgermans georganiseerd. Er werd weer gezellig gestreden om de punten. Enkele deelnemers konden dankzij de geluksronden en de loterij een prijsje mee naar huis nemen. Ook de bekende Delftse slager Van Duivenbode had zijn prijsje in de strijd gegooid. Dank hiervoor. Ook enkele klaverjassers hadden een prijsje beschikbaar gesteld. In februari werd er nog op woensdag gekaart, ook op vier tafels. Met ingang van maart wordt het klaverjassen op de laatste donderdag van de maand gehouden. Helaas verliezen we wat mensen, maar er komen er ook weer een paar bij. Het was weer een gezellige boel. Fanatiek, maar wel eerlijk, werd er gestreden om de punten. Met de loterij en de geluksronden kon men nu alvast een prijsje in de wacht slepen. De volgende klaverjasavond is op donderdag 31 maart om 19:15 uur en we sluiten om uiterlijk 23:00 uur af. Er kunnen zich nog deelnemers melden; dat kan op de avond zelf of via stuur een e-mail.

Van onze speciale verslaggever.


Met ingang van zaterdag 12 maart jongstleden is het nu ook (weer) mogelijk om op zaterdagochtend tussen 09:30 en 10:30 uur te tafeltennissen. Deze training vindt plaats in de kleine sportzaal. Alle belangstellenden zijn uiteraard van harte welkom.


Op zondag 6 maart werd de vierde competitiedag van de regioselecties van het jeugdrolstoelbasketbal gehouden. Plaats van handeling was sporthal Tivoli in Eindhoven ("Lampegat").

De ochtend was weer gereserveerd voor de trainingen. In diverse groepen werd er door een groot aantal deelnemers getraind onder leiding van de diverse regiocoaches.

Klik op een foto voor een vergroting

's Middags werden de wedstrijden gespeeld. Regiocoach John Licht kon wederom beschikken over verreweg de grootste groep spelers. De regio Den Haag / Delft en omstreken werd daarom weer opgesplitst in twee teams, waarvan het ene team uit louter spelers van Redeoss bestond. Het andere team werd gevormd uit de spelers van Kameleon uit Den Haag en Grasshoppers uit Katwijk.

Klik op een foto voor een vergroting

Van Redeoss waren aanwezig: Anil, Arif, Axel, Carmen, David, Dynah en Erik Jan. Zij kunnen weer terugkijken op een leerzame dag en hebben weer flink wat ervaring opgedaan.

Klik op de foto voor een vergroting

Op zaterdag 5 maart stond de zesde ronde van de Toernooidivisie B op het programma. Plaats van handeling: sportcentrum Arcus in Wijchen.

Zoals gebruikelijk stonden er weer twee wedstrijden op het programma. Voor Redeoss zouden Eurosped Twente en BV Early Bird de tegenstanders zijn. Maar omdat Achilles'71 uit Eindhoven verstek moest laten gaan, had de organisatie wederom het programma overhoop gegooid. Net als in de vijfde ronde stond ook nu slechts één wedstrijd op het gewijzigde programma en wel tegen (mede)koploper HSVB uit Haren.

Wijchen

Omdat Bart nog steeds niet in staat was om deel te nemen en Bas vervoersproblemen kende, waren deze keer de junioren Axel, Carmen, David en Erik Jan aan de beurt. Bij de senioren ontbraken Albert (vakantie) en Peter (blessure). Er werd deze keer gespeeld door Bert, Jerôme, John en Kees.

Aanvankelijk ging het lange tijd gelijk op en waren onze helden redelijk gewaagd aan de tegenstanders. Uiteindelijk moest men wel het hoofd buigen, maar de schade bleef beperkt tot 17 punten verschil: 40-23.

De zevende ronde van de Toernooidivisie B staat gepland op zaterdag 26 maart in sporthal Tivoli in Eindhoven.

Hieronder vindt u een videoimpressie van de wedstrijd:

Zie ook de Basketbal Gazette Nr. 45 van Kees La Brijn:


Zondag 27 februari werd er een badmintontoernooi gespeeld in sporthal De Blijk in Nederhorst den Berg. Dit gezellige toernooi werd voor de tiende keer georganiseerd door badmintonvereniging De Blijkklappers. De Redeossploeg heeft aan dit toernooi helaas niet met het volledige team kunnen deelnemen. Eline zit al enige tijd thuis met een blessure. Saskia heeft helaas haar enkel gebroken tijdens haar werk en zal dus ook een tijdje uitgeschakeld zijn. Anouk had de week voor het toernooi een flinke griep te pakken en heeft niet op tijd kunnen herstellen om deel te nemen aan het toernooi. Wij wensen alle drie de dames een spoedig herstel. Een compliment is op zijn plaats aan zowel Leon als Tomeck, zij moesten hun geblesseerde mixpartners missen, maar hebben met twee invallers mooi badminton laten zien.

Nederhorst den Berg

We hebben deze dag enkel en mix gespeeld. Het was een lange dag. De eerste wedstrijd werd gespeeld om 09:30 uur en de laatste maar liefst om 19:45 uur. De Redeossploeg heeft weer aardig wat prijzen in de wacht weten te slepen. Maar ook de niet-prijswinnaars hebben mooie punten gepakt. Neem Erik Jan; doet dit jaar voor het eerst mee, is heel erg serieus, strijdt voor elk punt en maakt mooie punten (van die vieze balletjes die uit lijken, maar in zijn). Maar wat verwacht je anders van een Feyenoorder? Of Rachel, ze kampt regelmatig met blessures, maar altijd is ze van de partij. Ze pakt elk punt dat er te pakken valt en daarbij valt ze zelf soms ook, maar dat maakt haar niet uit, ze gaat er volop tegenaan.

Een overzicht van de prijswinnaars:

 • Heren enkel rollers: 2e plaats Rowan - 3e plaats Hans
 • Dames enkel staand: 1e plaats Carmen
 • Gemengd dubbel staand: 1e plaats Carmen met haar partner Eddy Boerman

Gefeliciteerd jullie allen! En Rowan, je weet van onze weddenschap, zorg er maar voor dat ik een pakje sigaretten moet kopen.

Wij willen Lenie, Bert, Lydia, Annemieke, Roelof en Irene (gelukkig eindigde PSV - AJAX in 0 - 0, kunnen Irene en ondergetekende elkaar in de ogen kijken) bedanken voor het rijden en begeleiden. Jullie hebben ons een aantal keer moeten oppeppen, dat doet ons erg goed. Het volgende toernooi is een thuiswedstrijd, we spelen dan namelijk in sporthal Brasserskade in Delft; ons eigen toernooi. Dit toernooi vindt plaats op 26 maart. Publiek is dan uiteraard van harte welkom.

Tess


De eindstanden van de poules en de uitslagen van de (kruis)finales kunt u hier vinden.


Tijdens het RRT Noord-Brabant dat bij TTV Irene te Tilburg werd gehouden op zondag 20 februari, zijn twee spelers van Redeoss in de prijzen gevallen.

In poule B werd Els Mulder eerste en teamgenoot Rob Wasmus won de tweede prijs. Beide spelers kwamen uit in een zeskamp. In een spannende viersetter werd bepaald dat Els de beste was.

Rob Wasmus en Els Mulder

Klik op de foto voor een vergroting

In deze voorjaarseditie van recreatieve toernooien voor sporters met een beperking zullen nog twee toernooidagen worden georganiseerd. Op 13 maart en op 10 april a.s. wordt er nog in Veghel (beide dagen) gespeeld.

Zie ook het Bericht van het Pingpongballetje Nr. 55 van Monique La Brijn:


Op zaterdag 19 februari stond de vijfde ronde van de Toernooidivisie B op het programma. Plaats van handeling: sporthal De Beverbol in Ridderkerk.

Zoals gebruikelijk stonden er weer twee wedstrijden op het programma. Voor Redeoss zou Second Dribble uit Hardenberg tweemaal de tegenstander zijn. Helaas kon dit team wegens ziekte niet komen opdraven. Omdat ook Eurosped Twente verstek moest laten gaan, had de organisatie een alternatief programma opgesteld. Voor Redeoss stond er maar één wedstrijd op het programma en wel tegen het tweede team van Achilles'71 uit Eindhoven.

Klik op een foto voor een vergroting

Hoewel Redeoss helemaal niet zoveel minder was dan Achilles, ging de wedstrijd toch verloren met 28-18. Dit kwam voornamelijk doordat Achilles effectiever met de kansen om ging. Bij Redeoss gingen veel schoten mis, terwijl bij Achilles de meeste kansen wel werden benut. Tijdens de eerste ronde van de competitie op zaterdag 16 oktober in Haren (Groningen) had Redeoss nog met 36-16 verloren van Achilles'71. Toen nog 20 punten verschil en nu slechts 10; er lijkt een opgaande lijn in te zitten.

Na de wedstrijd tegen Achilles'71 was het team van Redeoss nog niet klaar. Er moest nog worden "getafeld" bij de wedstrijd tussen Achilles'71 en I.S.R. uit Ridderkerk. Bij die wedstrijd trad John van der Starre op als scheidsrechter, terwijl Peter van Tongeren als scheidsrechter moest optreden bij de wedstrijd tussen Koprol uit Nijmegen en V.I.O.S.'82 uit Alkmaar.

Klik op een foto voor een vergroting

De zesde ronde van de Toernooidivisie B staat gepland op zaterdag 5 maart in het spiksplinternieuwe Sportcentrum Arcus in Wijchen bij Nijmegen.

Zie ook de Basketbal Gazette Nr. 44 van Kees La Brijn:


Op zaterdag 12 februari heeft Floris Koene zijn C-diploma behaald. Iedere dinsdagavond zwemt Floris mee bij Redeoss en hij wilde altijd nog eens zijn C halen. Dat werd oefenen, trainen en nog eens oefenen en trainen.

Niet alleen op de dinsdagavond maar er werd ook op de vrijdagavond een aantal weken geoefend in een 25 meter bad.

En jawel, op 12 februari was het zover. Met zelfvertrouwen en kennis van alle vaardigheden die bij het C-diploma horen, verscheen Floris aan het bad. En hij voldeed prompt aan alle eisen.

Dus, dik verdiend dat C-diploma voor Floris.

Van harte gefeliciteerd en alle lesgevers hopen dat je blijft zwemmen, want zwemmen is en blijft gezond!

Ellen


Tijdens de Algemene Ledenvergadering van woensdag 26 januari werd bekend gemaakt dat de wedstrijdgroep van de rolstoelbasketballers de aanmoedigingsprijs zou krijgen. Deze stimuleringsprijs werd hen toegekend vanwege de manier waarop de oudgedienden (de senioren) samen met de nieuwkomers (de junioren) zijn gaan spelen in de Toernooidivisie B van de Nederlandse Basketbal Bond (NBB). Hierbij worden de junioren uitstekend begeleid en stap voor stap geïntegreerd in het team.

De uitreiking van de prijs door onze voorzitter Robert de Jonge vond plaats op zaterdag 12 februari, voorafgaand aan de reguliere training in het Sophia Revalidatiecentrum. Albert Peters had als contactpersoon tijdens de ALV reeds een bos bloemen in ontvangst mogen nemen. Nu was er bovendien voor elke speler van de wedstrijdgroep een authentiek Delftsblauw tegeltje van de Johan Cruijff Foundation met een originele uitspraak van Johan Cruijff. Een bijzonder toepasselijk voorbeeld:

Alleen kun je niets, je moet het samen doen

Klik op het tegeltje voor een vergroting

Bovendien was er voor iedereen een stuk taart. Mede door de enthousiaste begeleiding van jeugdtrainer Martin Wolve heeft Redeoss inmiddels een indrukwekkend grote groep rolstoelbasketballers:

Allemaal op de foto

Klik op de foto voor een vergroting

Zie ook de Basketbal Gazette Nr. 43 van Kees La Brijn:


Mijn vriendin Marijke Ruiter had een uitnodiging ontvangen voor de nieuwjaarsreceptie van het Olympisch Stadion op donderdag 27 januari en mocht een aantal introducés meenemen. Het officiële gedeelte werd geleid door Frits Barend. Aangezien het tevens de onthulling was van The Wall of Fame met daarop namen van Paralympische gouden medaille winnaars werd het eerste gedeelte buiten in de vrieskou gehouden. Er werd een aantal mensen geïnterviewd waaronder Marijke zelf, als winnares van 11 gouden medailles tijdens twee Paralympische Spelen, 1972 Heidelberg en 1976 Toronto. Nicolien Sauerbreij en Bettine Vriesekoop, beiden winnaressen van gouden Olympische medailles, waren ook aanwezig. Voor mij was het leuk om mijn eigen naam op The Wall of Fame te zien staan als winnares van 6 gouden medailles in 1976 Toronto. Het was des te leuker om meerdere bekende namen van Redeoss-leden te zien. Piet Makkes 2x goud 1968 in Tel Aviv. Joke Fokkinga 2x goud in 1976 Toronto. Monique van der Meer 2x goud in 1980 Arnhem.

Lydia ter Beek

Hieronder vier foto's van de Paralympische Wall of Fame:

Klik op een foto voor een vergroting

Op zondag 30 januari werd de derde competitiedag van de regioselecties van het jeugdrolstoelbasketbal gehouden. Plaats van handeling was (wederom) het spiksplinternieuwe Ronald McDonald Centre in Amsterdam Noord.

Klik op een foto voor een vergroting

De ochtend was weer gereserveerd voor de trainingen. In diverse groepen werd er door een groot aantal deelnemers getraind onder leiding van de diverse regiocoaches.


Overzicht over de sportzaal van het Ronald McDonald Centre

De kersverse regiocoach van de regio Den Haag / Delft en omstreken, John Licht, kon beschikken over verreweg de grootste groep. Maar gelukkig mocht deze grote groep nu wel opgesplitst worden in twee teams. Wellicht omdat hij nog maar weinig informatie over de spelers heeft - er is nog maar één regiotraining geweest (twee weken geleden op zondag 16 januari) - bestond het eerste team uit louter spelers van Redeoss (Anil, Arif, Axel, Carmen, Danny, David, Dynah, Erik Jan en Fadime). De overige spelers (van Kameleon uit Den Haag en Grasshoppers uit Katwijk) vormden het tweede team.

Klik op een foto voor een vergroting

Onze helden waren in de wedstrijden weinig succesvol. Alle vier wedstrijden gingen verloren: 0-13, 2-20, 6-15 en 5-21. Het tweede team behaalde betere resultaten: 13-10, 8-13, 15-7 en ?-?). Toch was iedereen het er over eens dat het een gezellige en nuttige dag is geweest. Het is toch belangrijk om op deze manier ervaring op te doen.


Op zaterdag 29 januari werd de vierde ronde gespeeld van de Toernooidivisie B. Plaats van handeling: sporthal Hoornse Vaart in Alkmaar. Er werden - zoals gebruikelijk - twee wedstrijden gespeeld; de eerste om 12:15 uur tegen SC Antilope 3 uit Utrecht en de tweede om 16:00 uur tegen Koprol uit Nijmegen. Ditmaal werd het seniorenteam aangevuld met de junioren Axel, Bas, Carmen en David die elk tweemaal een kwart hebben gespeeld. Voor Bas was het zijn eerste optreden, waarin hij nog bijna wist te scoren ook. Carmen was met drie treffers op rij de meest succesvolle junior.

Helaas gingen wel beide wedstrijden verloren; tegen SC Antilope 3 werd het 22-35, terwijl de wedstrijd tegen Koprol met 22-50 verloren ging.

De derde speelronde op zaterdag 4 december in Wijchen bij Nijmegen heeft Redeoss laten schieten vanwege de gevaarlijke weersomstandigheden op die dag. De geplande wedstrijden tegen V.I.O.S.'82 uit Alkmaar en I.S.R. uit Ridderkerk heeft Redeoss reglementair verloren met 0-20.

Zie ook de Basketbal Gazette Nr. 42 van Kees La Brijn voor een uitgebreider verslag:


Sinds 1 maart 2011 vinden alle activiteiten van Redeoss plaats in het Sophia Revalidatiecentrum. Die activiteiten zijn voornamelijk geconcentreerd op de dinsdag- en donderdagavond (de clubavonden van Redeoss) en op de zaterdagochtend. Dit is het gevolg van het nieuwe huurcontract van Redeoss met Sophia Revalidatie.

Op dinsdagavond wordt er op de gebruikelijke tijd getafeltennist in de kleine sportzaal en op donderdagavond trainen de badmintonners van 19:00 tot 20:30 uur in de grote sportzaal, gevolgd door de rolstoelbasketballers van 20:30 tot 22:00 uur (in tegenstelling tot wat in nieuwsbrief nr. 4 werd vermeld).

De klaverjassers zijn van de woensdag- naar de donderdagavond gegaan. In principe is dat de laatste donderdag van de maand.


Eindelijk was het dan zo ver: op zondag 16 januari 2011 werd de eerste training van de regio Den Haag / Delft en omstreken van het jeugdrolstoelbasketbal gehouden in de sporthal van de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding (HALO), Laan van Poot 363, 2566 DA Den Haag. Deze trainingen worden geleid door John Licht, de trainer/coach van deze regio.

Klik op een foto voor een vergroting

De volgende trainingen zullen worden gehouden op:

 • zondag 20 februari
 • zondag 27 maart
 • zondag 3 april

Wij hebben in de klas zoiets gaafs meegemaakt, er kwam een mevrouw met een verlamd been op bezoek. Ze heet Lydia ter Beek en zit niet altijd in een rolstoel. Ze kan kleine stukjes lopen en is heel erg aardig. Ze heeft allemaal dingen over haar jeugd en haar medailles verteld, dat was heel interessant. Over haar medailles heeft ze verteld dat ze aan de Paralympics heeft meegedaan en ze heeft daar 6 gouden en 1 zilveren medaille gewonnen. En over haar jeugd heeft ze verteld dat ze polio had. Dat was al toen ze 1 was. Ze had vroeger ook een metalen beugel om haar enkel te ondersteunen. Ze moest ook speciale schoenen laten maken. Ze moest ook haar been zelf optillen. En dat iedereen naar haar keek en dat mensen weleens rare opmerkingen maakten. Ze heeft ook goed verteld wat de beperking betekent voor haar leven. Ze gaat er zelf wel heel goed mee om vinden wij.

Klik op een foto voor een vergroting

Ze had toen ze naar De Regenboog kwam ook nog zeven rolstoelen meegenomen. Een van haar zelf en de rest waren sportrolstoelen. We mochten allemaal een keer ongeveer 10 minuten in een van de rolstoelen. Dat was heel erg leuk, toen kregen we een bal en mochten proberen om die in de basket te gooien. Toen ze weg ging mochten een paar kinderen haar helpen, die mochten in de rolstoel naar buiten en ze uit elkaar halen. De wielen moesten eraf. Dit was echt een hele leuke ochtend. En Lydia ter Beek, als u dit leest, wij vonden het echt een supergave ochtend, een van de leukste die wij hebben gehad. Wij vonden het ook héél interessant.

Luna en Melika uit groep 7 van basisschool De Regenboog in Naaldwijk.


Zoals gebruikelijk werd er op de woensdag voor de kerst gestreden om de eindprijzen over de maanden september t/m december. Hadden we in de afgelopen maanden slechts vier tafels doordat er altijd wat mensen verhinderd zijn, nu met een invaller konden we op vijf tafels spelen. Met medewerking van Dancin' Delft konden we op de voor ons gebruikelijke woensdagavond kaarten in de nieuwe kantine waarin we in ieder geval over mooie stevige tafels en stoelen beschikten en heel wat meer ruimte hadden om de kopjes en glazen op de tafel te plaatsen. Diverse malen zijn we ook weer gesponsord door slagerij Van Duivenbode uit de Van Schuijlenburchstraat en familie Van der Goes met de heerlijke Westlandse druiven en enkele anderen die een prijsje schonken voor de prijzentafel. Waarvoor hartelijk dank. Mocht Tineke Makkes bij het ingaan van de laatste ronde gedacht hebben de 1e prijs te behalen, dachten anderen daar iets anders over. Ze werd uiteindelijk toch nog 4e. Na een spannende strijd ging uiteindelijk Gonnie Gerritsen met de eer strijken. Voor iedereen was er een prijs beschikbaar en met de verloting kon men het aantal nog uitbreiden. De organisatoren Ton en Piet Eijgermans verzorgden weer een mooie prijzentafel waarop in volgorde van de einduitslag ieder een prijs kon uitzoeken. Helaas zullen we vermoedelijk naar de donderdagavond moeten gaan i.v.m. de nieuwe contracten die Redeoss met Sophia Revalidatie zal afsluiten. Enkelen moeten dan verstek laten gaan maar we krijgen er misschien ook weer anderen voor terug. Het is niet anders.

Einduitslag:

1.20.155 punten
2.19.753 punten
3.19.491 punten
4.19.461 punten
5.19.136 punten
6.18.895 punten
7.18.624 punten
8.18.217 punten
9.17.439 punten
10.17.224 punten

Van onze speciale verslaggever.


Zaterdag 18 december heeft het badminton kersttoernooi plaatsgevonden bij Redeoss. Het jaarlijkse gezelschapstoernooi, waarbij alle badmintonners vrienden en familie mee mogen nemen. Ook voor Redeoss leden die niet badmintonnen is het mogelijk om mee te doen. Dit jaar waren er maar liefst 44 aanmeldingen. Door de heftige sneeuwval was het niet voor iedereen mogelijk om te komen, maar het bleef toch een flinke groep.

Het kersttoernooi is altijd een mooi moment om de effecten van de trainingen van het afgelopen jaar te zien. Met name de jeugd zie je sprongen vooruit maken. Dit is echt heel mooi om te zien. Iemand die vorig jaar nog dik werd ingemaakt door zijn concurrent, maakt het hem nu wel heel lastig en wint misschien dit keer wel van hem. Bij de tieners gebeurde iets heel bijzonders. De finale, die tussen Carmen en Piet gespeeld werd, eindigde in 27-27! Uiteindelijk heeft Carmen gewonnen, omdat zij minder tegenpunten had in de andere wedstrijden. Maar gezelligheid en lol stonden voorop. Iedereen speelde met een lach op zijn gezicht en er werd zeer sportief gespeeld.

Na afloop van het toernooi werden er prijzen uitgereikt door Bert en Lenie. Bert had geregeld dat een Delftse Chinees alle deelnemers een mooie Chinese theekop schonk. Erg aardig van deze ondernemer, nooit geweten dat Bert zo lief kan kijken. Daarnaast kregen de sporters een zuurstok en een kaarsje. Voor de nummers 1, 2 en 3 van elke categorie was er een extra presentje. Deze waren voor:

 • Jeugd: 1e plaats: Bart - 2e plaats: Laksan - 3e plaats: Jessie
 • Tieners: 1e plaats: Carmen - 2e plaats: Piet - 3e plaats: Anouk
 • Volwassenen: 1e plaats: Rowan - 2e plaats: Hans - 3e plaats: Simone (zus van Leon)

Hoewel er veel mensen zijn die dit toernooi tot een succes hebben gemaakt zijn er drie mensen die ik in het bijzonder wil bedanken. Bert, Lenie en Roelof bedankt voor de voorbereiding, het goedlopende toernooi en de organisatie.

Namens alle badmintonners wens ik jullie fijne feestdagen en een sportief 2011.

Tess


Op zaterdag 18 december werd het jaarlijkse kerst badmintontoernooi gespeeld. Het was jammer dat er op het laatste moment nog enkele afzeggingen binnen kwamen, maar toch was het erg gezellig en met acht deelnemers bij de jeugd, twaalf bij de tieners en vijftien bij de volwassenen nog steeds goed bezet.

Deze gelegenheid werd aangegrepen om een keer te oefenen met de Toernooi Planner, waarmee op zaterdag 23 maart 2011 het Redeoss Badmintontoernooi ook georganiseerd moet gaan worden. De inschrijving, de planning en de uitslagen kunnen dan allemaal worden geregeld en gepubliceerd via het internet op toernooi.nl.

Door de late afzeggingen kon er meteen flink geoefend worden, want er moest bij aanvang nogal wat verschoven worden in de poule-indelingen. Toch is het uiteindelijk allemaal gelukt. De voorrondes werden gespeeld in poules, waarna alle nummers 1 in één finalepoule terecht kwamen, net als alle nummers 2, enzovoorts. Elke partij duurde tien minuten, waarbij gewoon werd doorgeteld.

De einduitslag:

rangjeugdtienersvolwassenen
1BartCarmenRowan
2LaksanPietHans
3JessieAnoukSimone
4ThomasTessCaroline
5LaïsRubenHarry
6LavonneAxelConstantino
7LotteLeonBjorn
8FadimeErik JanJantine
9PauloRachel
10TomeckMelanie
11MarlouLydia
12AbdullahAlbert
13Marelva
14Peter
15Licinei

Met de Toernooi Planner is het redelijk eenvoudig om alle uitslagen en eindstanden van het kersttoernooi te publiceren:


Ook dit jaar hebben we met elkaar ons ingezet om de kas van onze penningmeester wat voller te maken.

Nou dit is weer goed gelukt hoor, want ondanks de recessie hebben we bijna het bedrag van vorig jaar opgehaald. We kunnen hem dan ook met € 726,00 verblijden. Iedereen weer heel erg bedankt hiervoor.

Groet Bert en Lenie


Zondag 12 december hebben de badmintonners van Redeoss weer een toernooi gespeeld. Het toernooi vond plaats in Almere. Tijdens het toernooi is er enkel en dubbel gespeeld. Redeoss was weer met een grote groep aanwezig. Helaas was Rachel er niet. Ze had een zeer goede reden om thuis te blijven. Haar nichtje werd immers gedoopt. Ook onze trouwe supporter Irene, de moeder van Carmen, kon helaas niet mee vanwege ziekte. Eline speelde deze zondag, na jaren van trainen, haar eerste toernooi. Doordat Eline mee gaat spelen heeft Saskia nu een vaste dubbelpartner. De twee dames kunnen nu samen gaan trainen.

Het deelnemersveld was erg groot. Dit maakte dat er achter elkaar moest worden doorgespeeld. Er waren behoorlijk spannende partijen te zien. Met de partij van Piet als hoogtepunt. Hoewel hij niet van zijn grote concurrent Guus heeft gewonnen, pakte hij vele, mooie punten. Rowan speelde voor het eerst in zijn nieuwe rolstoel. Hij merkte dat hij veel meer mogelijkheden met deze rolstoel heeft. Met een hoop trainen kan hij wellicht van deze mogelijkheden profiteren op latere toernooien. De laatste wedstrijd was om 17:00 uur klaar. Dit zorgde ervoor dat wij redelijk op tijd thuis waren. Bij de prijsuitreiking kregen alle prijswinnaars een mooie medaille.


De finale vrouwen enkel staand tussen Carmen en Anouk

Een overzicht van alle Redeoss prijswinnaars:

 • Heren Enkel Rol: 2e plaats Rowan en 3e plaats Hans
 • Heren Dubbel Rol: 2e plaats Rowan en Hans
 • Vrouwen Dubbel Rol: 2e plaats Sanneke met Mandy Zupansic
 • Vrouwen Enkel Staand: 1e plaats Carmen en 2e plaats Anouk
 • Vrouwen Dubbel Staand: 1e plaats Anouk met Gerda Hondeveldt en 3e plaats Carmen en Tess

Namens de gehele ploeg wil ik Bert en Lenie en de ouders bedanken voor het supporteren, coachen en rijden deze dag. Het volgende toernooi vindt plaats op 13 februari (later verschoven naar 27 februari, red.) in Nederhorst den Berg.

Tess


Zie ook de korte verslagen in Clear Nr. 100 en 101:


Op zondag 12 december werd de tweede competitiedag van de regioselecties van het jeugdrolstoelbasketbal gehouden. Plaats van handeling was het spiksplinternieuwe Ronald McDonald Centre in Amsterdam Noord.

Hier is een foto-impressie van deze competitiedag vinden:


Op zaterdag 11 december nam ons senioren rolstoelbasketbalteam deel aan een kersttoernooi van gehandicaptensportvereniging Feniks in de sporthallen 't Wit Zand in Melsele (Beveren). Er waren dertiens teams, waarvan zes uit Nederland.

De uitslagen:

Redeoss - Antwerpen24 - 6
Middelburg B - Redeoss6 - 26
Leeuwarden - Redeoss3 - 16
Redeoss - St. Niklaas21 - 6
Redeoss - Herk De Stad11 - 18

De wedstrijd om de derde en vierde plaats ging met slechts één punt verschil (16-17) verloren (tegen Knesselare).

Een verslag van dit toernooi kunt u vinden in de Basketbal Gazette van Kees La Brijn:


Op zaterdag 13 november organiseerde Lenie ten Hulscher namens Redeoss een zogenaamde Kids Play dag aangepast badminton. Deze dag was bedoeld om kinderen met een lichamelijke beperking op speelse wijze kennis te laten maken met aangepast badminton.

Deze dag werd mede mogelijk gemaakt door ondersteuning (financieel en middels materiaal) door Badminton Nederland.

Van deze dag zijn foto's gemaakt door Lydia ter Beek:


Een verslag van deze geslaagde dag door Tess Scheele:

Op zaterdag 13 november hebben de Kids Play Games plaatsgevonden bij Redeoss. De Kids Play Games werden mede mogelijk gemaakt door Badminton Nederland. De Kids Play dag was vooral bedoeld om nieuwe jeugd te werven voor het beoefenen van de sport, daarnaast mocht ook een deel van de jeugd, die al lid was, meedoen.

Om 11:00 uur begon de sportieve dag. Hoewel het aantal deelnemers kleiner was dan aanvankelijk gehoopt, was het enthousiasme van de gezichten van de jonge sporters af te lezen. De aanwezigen werden welkom geheten en kregen te horen dat de dag vooral erg gezellig moest worden. "Het gaat deze dag niet om degene die het beste is", vertelt organisator Lenie ten Hulscher, "maar vooral om de lol en het kennis maken met deze sport." De kinderen kregen allemaal een kaart waar activiteiten op stonden die ze konden doen. Deze activiteiten moest de jeugd op een speelse manier kennis laten maken met het aangepast badminton. De activiteiten liepen uiteen van 'shuttle-darten' tot 'blikken-mikken'. Daarnaast daagden de badmintontrainers van Redeoss de kinderen uit een record te vestigen met het over en weer spelen van de shuttle. "Ik kom steeds verder", vertelt een enthousiaste deelnemer, "net had ik tweeëndertig keer heen en weer geschoten. Echt cool." De activiteiten werden gedaan in twee rondes. Bij de eerste ronde was het de bedoeling dat er alleen met de shuttle vanuit de hand werd gegooid. De tweede ronde moesten dezelfde activiteiten met een racket gebeuren. Tussen de rondes door kregen de deelnemers een lunch aangeboden.

Het is een dag geworden om met een brede lach aan terug te denken. Een aantal deelnemers was zo enthousiast dat zij aangaven graag mee te willen gaan trainen. De sporters kregen een medaille, een t-shirt en een zakje snoep als aandenken aan deze dag. "Echt gaaf", zeggen twee klasgenootjes tegen elkaar, "dit gaan we maandag op school in de kring vertellen."

Namens alle deelnemers: Redeoss en Badminton Nederland, bedankt!

Tess


Dit verslag is ook verschenen in uitgave 3 van Clear! Verenigingen, officieel online magazine van Badminton Nederland:


Op zaterdag 13 november werd de tweede ronde gespeeld van de Toernooidivisie B. Plaats van handeling: sporthal De Citadel in Dedemsvaart bij Hardenberg. Er werden twee wedstrijden gespeeld; de eerste om 13:30 uur tegen Early Bird uit Purmerend en de tweede om 16:15 uur tegen Koprol uit Nijmegen. Er waren vijf senioren aanwezig (Albert, Bert, John, Kees en Peter) en vier junioren (Bart, Carmen, David en Erik Jan). Voor David was het de eerste keer, maar net als de andere junioren liet hij een prima indruk achter. De junioren speelden steeds ieder een kwart van de wedstrijd, terwijl de senioren onderling wisselden.


Kees La Brijn scoort uit een vrije worp

De eerste wedstrijd was enorm spannend. Onze helden gingen prima van start, maar hadden na het eerste kwart een nipte 9-8 voorsprong. In het tweede kwart scoorde één speler van Early Bird drie driepunters op rij, waardoor zij halverwege een voorsprong namen van 12-21. In het derde kwart kwam Redeoss goed terug tot 27-29 en ook het vierde kwart werd gewonnen, maar met slechts één punt verschil, waardoor de wedstrijd nipt met 38-39 werd verloren.


Albert Peters instrueert de junioren Bart, David, Carmen en Erik Jan

Ook de tweede wedstrijd werd razend spannend. De teams, Koprol uit Nijmegen en Redeoss uit Delft, waren aan elkaar gewaagd. Na het eerste kwart stond het 7-8 voor de Nijmegenaren, maar halverwege had Redeoss een kleine voorsprong van twee punten: 17-15. Na het derde kwart stond Koprol weer voor: 23-25. Maar in het vierde kwart wist Redeoss de achterstand om te zetten in een voorsprong van vier punten. Dat wist men tot het eindsignaal netjes vast te houden. Eindstand: 35-31 in het voordeel van Redeoss.

Met wederom een overwinning en een verliespartij is het vervolg in de Toernooidivisie B niet slecht. Vooral het goede spel van onze helden stemt tot tevredenheid. De derde ronde wordt gespeeld op zaterdag 4 december in Wijchen bij Nijmegen.

Zie ook de Basketbal Gazette Nr. 40 van Kees La Brijn:


Op zondag 7 november werd de eerste landelijke competitiedag voor de regioselecties van het jeugdrolstoelbasketbal gehouden. Plaats van handeling was sporthal De Hoefslag in Gorinchem.

Dit was tevens de eerste ontmoeting met de nieuwe regiocoach John Licht. Hij zal de regio Den Haag / Delft en omstreken voor zijn rekening gaan nemen.

De dag begon met enkele ronden trainingsoefeningen onder leiding van de verschillende regiocoaches. Daarna werden er wedstrijden gespeeld. Opvallend was dat de regio Den Haag / Delft e.o. verreweg de grootste was. Met maar liefst elf spelers - zes van Redeoss (Axel, Bart, Carmen, David, Dynah en Erik Jan), vier van Grasshoppers uit Katwijk en Suzanne van Kameleon uit Den Haag - had onze regio wel twee teams kunnen vormen. Het bleef echter helaas bij één team, waardoor er (weer) volop gewisseld moest worden.

Het begon erg goed, want na de eerste helft stond men in de eerste wedstrijd tegen de regio Eindhoven op een veelbelovende 10-5 voorsprong. Hoewel het nog erg spannend werd (mede door het vele wisselen) eindigde die eerste wedstrijd in een 14-13 overwinning. De andere drie wedstrijden tegen de regio's Zeeland, Rotterdam en Amsterdam gingen helaas verloren.


Zaterdag 30 en zondag 31 oktober hebben in Brunssum de open Limburgse kampioenschappen plaats gevonden. Dit was het eerste toernooi van het seizoen voor de Redeoss-badmintonners. Naast de vertrouwde ploeg maakten ook drie nieuwe spelers hun entree in het toernooiencircuit. Bij de staanders deden (Nijland?) Tomeck en Leon voor het eerst mee. Bij de rollers maakte Erik Jan zijn debuut. Tomeck schreef gelijk geschiedenis. Hij wist zijn eerste wedstrijd winnend af te sluiten. Dat belooft nog wat voor de toekomst. Maar ook Erik Jan deed iets waar we allemaal alleen van kunnen dromen, hij ging zijn eerste toernooi al met een medaille naar huis. En Leon..., die won met zijn gelegenheidspartner Heidi (zonder te trainen) zijn eerste twee mix-partijen. Het lijkt mij duidelijk dat deze heren in de toekomst voor de nodige concurrentie zullen zorgen.

Maar ook de rest van de ploeg bleek behoorlijk op dreef. Drie spelers wisten zelfs in alle drie de onderdelen de top drie te behalen. De afgelopen weken is er hard getraind op de korte services. En dit leek voor diverse spelers zijn vruchten af te werpen. Zaterdag zijn de enkelpartijen gespeeld en de poulewedstrijden van de mix. Zondag de halve finales en finales van de mix en de dubbels.

We hebben zaterdag geslapen in het sporthotel. Na een heerlijke maaltijd ging iedereen nog even pokeren, een film kijken of gewoon kletsen. Er werd geprobeerd om op tijd op bed te liggen, zodat er de volgende dag weer een optimale prestatie kon worden geleverd. Het was erg fijn dat we die nacht een uur extra hadden, heerlijk. Na een lekker ontbijt zijn we weer aan de slag gegaan.

Een overzicht van de Redeoss prijswinnaars:

 • 1e vrouwen enkel staand: Carmen
 • 3e vrouwen enkel staand: Anouk
 • 2e mannen enkel rol: Rowan
 • 3e mannen enkel rol: Hans
 • 1e mix staand: Carmen met Eddy Boerman
 • 2e mix staand: Anouk met Guus Maassen
 • 2e mix rol: Hans met Neomi Kerssemakers
 • 3e mix rol: Rowan en Sanneke
 • 2e vrouwen dubbel staand: Carmen en Tess
 • 3e vrouwen dubbel rol: Sanneke met Mandy Zupansic
 • 2e mannen dubbel rol: Hans en Rowan
 • 3e mannen dubbel rol: Erik Jan met Jordy Brouwer

Moe maar voldaan keerden we terug naar Delft met een tussenstop bij de MC Donald's. Onderweg waren sommigen alweer over hun prijzen aan het dromen, terwijl anderen over de stomste dingen kletsten onder het genot van heerlijke luchten... ahum!

We willen Bert en Lenie bedanken voor het gezellige, leerzame en sportieve weekend. Daarnaast ook alle ouders voor het aanmoedigen. Waar waren we zonder jullie!

Tess


Bij deze wil ik ouders en anderen oproepen om dienst te doen in onze nieuwe kantine. We hebben nu wel wat mensen, maar zitten wel erg krap. Vooral de dinsdagavond is slecht bezet. Op zaterdag doen we momenteel dienst vanaf half tien tot één uur. Deze tijd delen we soms in tweeën zodat je maar anderhalf à twee uur hoeft te bedienen. Op dinsdagavond doet Annemiek altijd vroeg de kantine open, maar vanaf zeven uur / half acht (in overleg met Annemiek) tot sluitingstijd (kwart voor elf) zitten we erg krap. Het motto is: hoe meer zielen hoe minder vaak je achter de bar hoeft te staan! Geef je op, want het is in onze nieuwe kantine heel gezellig. Je kunt je opgeven bij Tineke Makkes of per e-mail: stuur een e-mail

Tineke Makkes-Klok


Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober werd in Brunssum (Limburg) het jaarlijkse OLAK badmintontoernooi gehouden. Er werd gestreden in drie categorieën: de staanders, de zitters en de rolstoelers (rollers). Zoals gebruikelijk was Redeoss met een flinke delegatie (12 spelers en speelsters) aanwezig. Niet bij het zitbadminton, maar bij de onderdelen "staan" en "rol" liet Redeoss behoorlijk van zich spreken. Er werden diverse successen geboekt en niet alleen door degenen die prijzen in de wacht wisten te slepen. Alle deelnemers hebben zich van hun beste kant laten zien; er werd met veel inzet gestreden om elk punt.

Rowan van der Krogt in actie in Brunssum
Rowan van der Krogt in actie in Brunssum

Klik op de foto voor een vergroting

Carmen van Kester was met tweemaal goud (VE staan en GD staan) en eenmaal zilver (VD staan) het meest succesvol. Maar ook Rowan van der Krogt en Hans Mac Daniel gingen met drie medailles naar huis (elk tweemaal zilver en eenmaal brons). De andere prijzen waren voor Anouk Meijs (zilver en brons), Sanneke van der Vliet (tweemaal brons), Tess Scheele (eenmaal zilver samen met Carmen) en Erik Jan Koekoek (eenmaal brons).

Maar ook door Rachel Duijndam, Leon Keizer, Axel Nieuwenhuyse, Tomeck Nijland en Piet van Wingerden werden prima resultaten behaald. Hieronder kunt u alle uitslagen en prijswinnaars terugvinden:

Zie ook:

en het verslag in Clear Nr. 95:

Zie ook de foto's in ons fotoalbum:


Op zaterdag 16 oktober werd de eerste ronde gespeeld van de Toernooidivisie B. Plaats van handeling: sportcentrum Scharlakenhof in Haren (Groningen). Het was de eerste keer dat ons senioren rolstoelbasketbalteam werd aangevuld met junioren die zijn opgeleid door Martin Wolve. Er werden twee wedstrijden gespeeld; de eerste om 13:30 uur tegen Eurosped Twente en de tweede om 16:00 uur tegen het tweede team van Achilles'71 uit Eindhoven/Nuenen. Er waren vier senioren aanwezig (Albert, Bert, Kees en Peter) die beide wedstrijden hebben gespeeld en ook vier junioren (Axel, Bart, Carmen en Erik Jan) die elk tweemaal een kwart hebben gespeeld. Bart speelde steeds het eerste kwart, Erik Jan het tweede, Axel het derde en Carmen het vierde kwart van de wedstrijd.

De eerste wedstrijd werd enigszins verrassend met groot gemak gewonnen. Met 28-6 werd het team van Eurosped Twente opzij gezet. De junioren leverden allemaal een prima kwart af. Carmen wist zelfs nog eenmaal te scoren ook. Axel scoorde nog bijna één van de twee vrije worpen die hij kreeg en ook Bart was heel dichtbij een score. Alle vier lieten ze een prima indruk achter.

In de tweede wedstrijd trof Redeoss in Achilles'71 2 een tegenstander van een ander kaliber. Al snel stond men met 4-0 achter, maar die achterstand werd evensnel weer rechtgezet. Na het eerste kwart stond het 6-6. In het tweede en derde kwart bleek Achilles'71 2 wel duidelijk sterker te zijn. Ze waren vooral doeltreffender; bijna elke doelpoging werd een score. Daar bleef Redeoss ver bij achter. Na het derde kwart stond men dan ook met 30-10 achter. Toch liet men de koppies niet hangen en werd er nog een degelijk vierde kwart gespeeld (6-6 gelijk). Eindstand: 36-16 voor Achilles'71 2.

Maar met een overwinning en een verliespartij is Redeoss niet onverdienstelijk gestart in de Toernooidivisie B. De tweede ronde wordt gespeeld op zaterdag 13 november in Dedemsvaart bij Hardenberg.

Er zijn foto's gemaakt. Deze zijn hier te vinden:

Zie ook de Basketbal Gazette Nr. 39 van Kees La Brijn:


De organisatie van de start van de Tour de France in Rotterdam regelde in samenwerking met SportMEE iets te geks voor handbikers: een kans om over het proloogparcours heen te rijden! Nou, ik als wielrenfanaat greep die kans met beide handen aan natuurlijk!

Het was op 2 juli, een dag voor de echte proloog dus. Het was mijn tweede vakantiedag, maar ik moest wel vroeg opstaan. Anders dan andere keren wanneer ik er vroeg uit moet (naar school dus) ging het dit keer veel beter. Maar ja, wie komt er nou voor school uit bed? Ik kom altijd dan uit bed voor mijn kopje thee bij mijn ontbijt!

Na een ontbijt: in de auto naar Rotterdam! Splinternieuwe rolstoel mee, handbike mee, eten en drinken mee, en gaan! Bij Spartaan'20 kon je je spullen afhalen. Je rugnummer, tijdchip en je Tourstart shirt. Rugnummer achterop mijn rolstoel gespeld (ik had nummer 25), tijdchip zo ver mogelijk voorop mijn handbike (want je tijd telt wanneer de chip over de streep is) rennersshirt aan en bidon leeggedronken, en naar de start!

Bas Vos in Rotterdam

We waren wat te vroeg bij de start, want de renners die voor KiKa reden waren nog niet weg. Dus reden we onszelf achter de start wat warm. Na lang wachten mochten we eindelijk weg!

Ik werd door veel handbikers die in een vastframe handbike zitten natuurlijk ingehaald, zoals verwacht, maar ik reed best lekker. Tot de Erasmusbrug. Die reed ik in een iets te groot verzet (te hoge versnelling) waardoor ik naar boven moest kruipen. Maar het lukte, en toen in een noodgang naar beneden, naar de Boompjes. Doordat mijn rolstoel net een dag nieuw was durfde ik niet hard door de bocht naar rechts, dus was ik m'n extra snelheid meteen bijna helemaal kwijt. En dan nog ging het bijna fout in de bocht!

Maar op de Boompjes ging het ook best goed. Langs de 198 vlaggen waarop alle gezichten van renners die meededen aan de Tour rijden was best leuk. Toen ik bij de Willemsbrug kwam had ik mijn ervaring van de Erasmusbrug in het achterhoofd, dus reed ik die met een goed verzet, en ik was snel boven (met wat hulp van het feit dat de Willemsbrug een kortere bult is). Toen ik boven was, keek ik naar rechts, naar de Erasmusbrug. Ik dacht: Wauw, en daarover ben ik heen gereden!

Toen weer naar beneden, naar rechts, onder de Hef door, naar links de Koninginnebrug over, toen meteen weer naar rechts richting de Erasmusbrug. Bij de Erasmusbrug weer naar links, richting de finish, die nog 3 km weg was. In de verte zag ik een handbiker die reed op karakter. Ik besloot om te proberen er naartoe te rijden, dat lukte.

Tijdens mijn achtervolging keek ik een paar keer achterom omdat een bekende van mij me achtervolgde. Toen ik bij de handbiker die helemaal leeg was kwam, kwam die bekende net ook terug. Ik probeerde weg te rijden, maar ze kwamen terug. Met nog 500 meter te gaan besloot ik maar om heel hard op kop van de groep te rijden. Met succes: eerst moest de oudere handbiker lossen, en toen de bekende.

Vanaf 500 meter waren trouwens de meterborden, dranghekken en finish al opgebouwd zoals ze er zaterdag tijdens de proloog al uitzagen.

Ik kwam uiteindelijk over de streep in een tijd van 33 minuten en 33 seconden, mijn gemiddelde snelheid was 15,673 km/u over 8,9 km. Ik werd daarmee 27ste, op 18 minuten en 18 seconden achterstand van de winnaar. Maar het halve veld rijdt natuurlijk rond met vastframe handbikes.

Na de rit was de prijsuitreiking en daarna was de training van de renners van de Tour op het parcours. Daar ging ik natuurlijk naar kijken, en veel renners verlieten het parcours bij een gat waar ik stond.

Ik ontmoette onder andere Ignatas Konovalovas, Lars Boom (ik kreeg zijn bidon) en Oscar Freire. Bij Ahoy stonden alle ploegbussen geparkeerd, dus daar ging ik ook kijken. Op de weg daar naar toe ontmoette ik Andy Schleck!

Bij de Rabobus zag ik alle renners van de ploeg: Oscar Freire, Juan Manuel Garaté, Grischa Niermann, Denis Menchov, Robert Gesink, Bram Tankink, Lars Boom, Maarten Tjallingii en Koos Moerenhout. Later ging ik ook naar de bus van Cervélo, waar ik een gesprek had met Carlos Sastre, de winnaar van 2008. Toen ik wegging, riep ik nog naar Thor Hushovd: Beat Cavendish! I hate him! Hij bromde terug: Me too!

Het was een geweldige dag en ik hoop dat er snel weer een grote ronde dichtbij huis komt.

Beleefd en geschreven door Bas Vos.


De nieuwbouw van ons clublokaal (de sportkantine) en de daarbij behorende sportaccomodatie is een mijlpaal voor onze vereniging. Het heeft lang geduurd voordat het zover was en de bouw heeft ook enige tijd gevergd. Gedurende de nieuwbouw konden we de vorderingen blijven volgen.

Kees La Brijn heeft, zolang de bouw duurde, de voortgang voor het nageslacht vastgelegd. Hieronder vindt u zijn laatste verslag. Voor de liefhebbers en degenen die geen internet hebben, staan de foto's ook in de Crosser.


Het is voor ouders niet toegestaan om de sportzaal te betreden. Het is beter voor de concentratie van de kinderen en bovendien is het niet toegestaan om met gewone "straatschoenen" in de zaal te komen. Alle ouders wordt dus verzocht om in de sportkantine plaats te nemen; vanuit die kantine kunt u de verrichtingen van de kinderen in de grote sportzaal bekijken door de grote glazen wand. In de kleine sportzaal is het nog steeds mogelijk om op de tribune plaats te nemen.


Op woensdag 29 september werd de nieuwe sportzaal van het Sophia Revalidatiecentrum officieel geopend. Nadat enkele sprekers het woord hadden gevoerd werd om 15:30 uur de officiële openingshandeling verricht door Gert Jan van der Linden.

Opening nieuwe sportzaal

Na de plechtigheden werd er door Redeoss een demonstratie rolstoelbasketbal verzorgd. In een leuke wedstrijd van vijf tegen vijf moest het gele team het afleggen tegen het blauwe team. Maar die hadden dan ook Carmen binnen hun gelederen; zij groeide uit tot de absolute topscorer van de middag.

Zie ook de foto's in het fotoalbum:


Op zondag 19 september 2010 was Redeoss present tijdens de achtste editie van SkateJam Delft voor een demonstratie rolstoelbasketbal. Onder leiding van de trainers Martin en Roelof gaven Axel, Carmen en Erik Jan een demonstratie van hun kunnen.

Demonstratie rolstoelbasketbal

Na afloop van de demonstratie werd het aanwezige publiek in de gelegenheid gesteld om het ook eens te proberen. De organisatie had daarvoor een aantal sportrolstoelen van Redeoss geleend. Als enige echte rolstoeler werd Erik Jan na de demonstratie geïnterviewd voor het blad Local Heroes Delft.

Zie verder de foto's in ons fotoalbum:


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe ontwikkelingen rondom Redeoss? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief van Redeoss! Het bestuur wil een e-mailadressenlijst van alle leden opmaken, zodat eventuele nieuwtjes snel en gemakkelijk verspreid kunnen worden. In de toekomst zou dit ook gebruikt kunnen worden voor de uitnodigingen voor de Algemene Ledenvergaderingen bijvoorbeeld.

U kunt uw e-mailadres sturen via stuur een e-mail.

Vermeld daarbij alstublieft duidelijk uw volledige naam.


Archief

Minder recent nieuws kunt u vinden in het archief:

Weet u nog meer nieuws dat hier eigenlijk gemeld zou moeten worden? Neem dan a.u.b. contact op met de webmaster: Roelof Koekoek stuur een e-mail


Laatst gewijzigd op 12 augustus 2011